Morphological characterization of native beans’ seeds from Guanacaste, Costa Rica
DOI:
https://doi.org/10.22458/urj.v15i2.4690Keywords:
phenotypes, creole varieties, Genetic diversity, food, Central AmericaAbstract
Introduction: The rescue of common bean landraces is of importance to preserve biodiversity, and to make use of this genetic base in plant breeding programs. There are few studies about this subject in Costa Rica. Objective: To characterize seeds of some common native beans in Guanacaste, Costa Rica. Methods: From April to August 2013, we collected seed samples of common bean (Phaseolus vulgaris) landraces (also called creole common beans) in Nicoya and Hojancha, through visits to local growers. We worked with Mantequilla, Nica, Revuelto, Sesenteno, Turrialba, and Vaina Blanca. Results: We found differences among varieties for quantitative variables, and a range of variation for weight of 100 seeds (17,16-26,52g), and for seed length (9,78-10,97mm), width (5,69-6,25mm), thickness (3,96-4,81mm), length/width ratio (1,69-1,84), length/thickness ratio (2,29-2,76), and width/thickness ratio (1,25-1,55). Conclusion: In Nicoya and Hojancha, there are significant variations among and within native bean seed landraces.
References
Acevedo, Y. T., & Zuluaga, G. P. (2021). Custodios de variedades de frijol (Phaseolus lunatus, P. coccineus, P. vulgaris) y prácticas de conservación en Antioquia, Colombia. Sociedad y Ambiente, (24), 1-28. https://goo.by/T9J5g
Ayala, A. V., Acosta, J. A., & Reyes, L. (2021). El cultivo del frijol; presente y futuro para México. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). https://goo.by/I75oD
Bellón, M. R., Barrientos-Priego, A. F., Colunga-GarcíaMarín, P., Perales, H., Reyes, J. A., Rosales, R., & Zizumbo-Villarreal, D. (2009). Diversidad y conservación de recursos fitogenéticos en plantas cultivadas. En CONABIO (Ed.), Capital natural de México Vol. II: Estado de conservación y tendencias de cambio (pp. 355-382). CONABIO.
Camacho, T. C., Maxted, N., Scholten, M., & Ford-Lloyd, B. (2006). Defining and identifying crop landraces. Plant Genetic Resources, 3(3), 373-384.
Enríquez, M. E., Castro, X. A., López, S. A., & Martínez, O. G. (2017). La agricultura tradicional, seguridad alimentaria y resiliencia al cambio climático por las comunidades queqchíes en el corredor del bosque nuboso, Baja Verapaz, Guatemala. https://digi.usac.edu.gt/bvirtual/informes/puiep/INF-2016-09.pdf
Espinobarros, O. (2012). Características morfológicas, culinarias y contenido de taninos de semillas de frijol criollo (Phaseolus vulgaris L.) cultivado en comunidades de la Región Montaña de Guerrero. [Tesis de Maestria, Colegio de Postgraduados]. http://colposdigital.colpos.mx:8080/xmlui/handle/10521/1825
Espinosa-Pérez, E. N., Ramírez-Vallejo, P., Crosby-Galván, M. M., Estrada-Gómez, J. A., Lucas-Florentino, B., & Chávez-Servia, J. L. (2015). Clasificación de poblaciones nativas de frijol común del centro-sur de México por morfología de semilla. Revista Fitotecnia Mexicana, 29(1), 29-38. https://www.scielo.org.mx/pdf/rfm/v38n1/v38n1a5.pdf
Gutiérrez, M., & Rincón, C. A. (2011). Caracterización de la variabilidad genética mediante el uso de marcadores RAPDs, de un grupo de genotipos nativos y comerciales de caraota en Venezuela. Agronomía Tropical, 61(1), 73-83.
Gutiérrez, M., Pérez, D. M., Márques, A., Segovia, V., & Marín, C. (2004). Prospección y recolección de materiales nativos del género Phaseolus en la zona nororiental y andina de Venezuela. Plant Genetic Resources Newsletter, (140), 32-41.
Hernández, J. C., Chaves, N. F., & Araya, R. (2019). Catálogo de frijoles nativos de la zona de Nicoya. Instituto Nacional de Innovación y Transferencia en Tecnología Agropecuaria.
Ibarra, E. (2003). Las sociedades cacicales de Costa Rica (Siglo XVI). Editorial UCR.
Jiménez, J. C., & Acosta, J. A. (2012). Caracterización de genotipos criollos de frijol Tepari (Phaseolus acutifolius A. Gray) y común (Phaseolus vulgaris L.) bajo temporal. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 3(8), 1565-1577.
Lagunes-Espinoza, L., Gallardo-López, F., Becerril-Hernández, H., & Bolaños-Aguilar, E. D. (2008). Diversidad cultivada y sistema de manejo de Phaseolus vulgaris y Vigna unguiculata en la región de la Chontalpa, Tabasco. Revista Chapingo Serie Horticultura, 14(1), 13-21.
León-Rojas, G. I., Rodríguez-Soto, C., & Padilla-Loredo, S. (2020). La conservación in situ del frijol criollo: construyendo soberanía alimentaria en el sureste del Estado de México. Revista CoPaLa, 5(9), 125-141. https://www.redalyc.org/pdf/6681/668170996011.pdf
Mencía, A., Villalobos, K., Rubí, J., Granados, L., Hernández, C., & Brenes, H. (2020). Evaluación de propiedades fisicoquímicas del frijol costarricense (Phaseolus vulgaris) como estrategia de diferenciación y valorización. Perspectivas Rurales, 18(35), 25-48.
Möller, P. (2013). Patrimonio genético. Identificación de semillas cultivadas tradicionales en comunidades indígenas Mapuche y su estado de conservación: un aporte al conocimiento de la diversidad biológica agrícola. Gestión Ambiental, 26, 31-53.
Morales, J. L. (2018). Clasificación de poblaciones nativas de frijol (Phaseolus vulgaris L.) utilizando aprendizaje automático sobre histogramas de color [Tesis de Maestria, Universidad Veracruzana]. https://goo.by/9nvLu
Muñoz-Velázquez, E. E., Rubio-Hernández, D., Bernal-Lugo, I., Garza-García, R., & Jacinto-Hernández, C. (2009). Caracterización de genotipos nativos de frijol del Estado de Hidalgo, con base a calidad del grano. Agricultura Técnica en México, 35(4), 426-435.
Orozco, J. D., & López, J. L. (2013). Caracterización, evaluación preliminar y adaptabilidad de cuatro variedades de frijol común (Phaseolus vulgaris L.) en cuatro localidades de San Dionisio, Matagalpa, postrera, 2012. [Tesis de Licenciatura, Universidad Nacional Agraria]. https://repositorio.una.edu.ni/2192/1/tnf30o74.pdf
Ramírez, H. G., Escobar, J. A., & Alvarado, J. L. (2010). Caracterización morfológica de cuatro cultivares nativos de frijol (Phaseolus vulgaris) y una variedad mejorada como factores que inciden en la preferencia en agricultores de Cabañas y San Vicente [Tesis de Licenciatura, Universidad de El Salvador]. https://goo.by/T85a1
Ramírez-Pérez, A. R., Díaz-Ruiz, R., Jacinto-Hernández, C., Paredes-Sánchez, J. A., & Garza, R. (2012). Diversidad de frijoles nativos de diferentes regiones del estado de Puebla. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 3(3), 467-480.
Raya-Pérez, J. C., Gutiérrez-Benicio, G. M., Ramírez, J. G., Covarrubias-Prieto, J., & Aguirre-Mancilla, C. L. (2014). Caracterización de proteínas y contenido mineral de dos variedades nativas de frijol de México. Agronomía Mesoamericana, 25(1), 1-11.
Rivera, F. L., & Zamora, E. E. (2014). Caracterización de tres variedades de semillas criollas del fríjol (Phaseolus vulgaris L.), época de primera, en la finca Las Flores, Comunidad Samulalí-Matagalpa 2013 [Tesis de Licenciatura, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua-Managua]. https://repositorio.unan.edu.ni/7000/1/6536.pdf
Rocandio, M., Ramírez, P., Castillo, F., Miranda, S., & Estrada, J. A. (2009). Diversidad en características de interés agronómico de poblaciones nativas de frijol común en asociación con maíz. X Simposio Internacional y V Congreso Anual de Agricultura Sostenible. Sociedad Mexicana de Agricultura Sostenible, Chiapas, México.
Romero, E. P., Pelayo, W. V., Otalora, A., & Ortiz, M. T. (2020). Evaluación de la calidad de semillas de fríjol común (Phaseolus vulgaris L.) variedad Palicero en el banco de semillas de la Universidad Libre. Avances: Investigación en Ingeniería, 17(1), 1-15.
Rosas, J. C., Guachambala, M., & Ramos, R. A. (2008). Guía ilustrada para la descripción de las características de variedades del frijol común. Escuela Agrícola Panamericana.
Sangerman-Jarquín, D. M., Acosta-Gallegos, J. A., Shwenstesius, R., Damián, M. Á., & Larqué, B. S. (2010). Consideraciones e importancia social en torno al cultivo del frijol en el centro de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 1(3), 363-380. https://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v1n3/v1n3a7.pdf
Solano-Rodríguez, A., & Gil-Muñoz, A. (2018). El frijol “Chaparro” (Phaseolus vulgaris L.) entre los Na savi de Copanatoyac, Guerrero, México: aportes a su conocimiento. Agroproductividad, 11(10), 137-143.
Ulloa, J. A., Rosas, P., Ramírez, J. C., & Ulloa, B. E. (2011). El frijol (Phaseolus vulgaris): su importancia nutricional y como fuente de fitoquímicos. Revista Fuente, 3(8), 5-9. http://fuente.uan.edu.mx/publicaciones/03-08/1.pdf
Valencia, A., Yepes, D. P., Barrera, E., Echeverry, G. E., López, L., Giraldo, R. A., Gallo, R. D., & Mazo, Y. C. (2020). Semillas criollas y nativas: producción, transformación y potencialidades como semillas de identidad. Servicio Nacional de Aprendizaje (SENA).
Voysest, O. (2000). Mejoramiento genético del frijol (Phaseolus vulgaris L.): legado de variedades de América Latina 1930-1999. Centro Internacional de Agricultura Tropical. https://cgspace.cgiar.org/handle/10568/54161
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 UNED Research Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Note: This abstract contains an incorrect copyright due to technical issues. Authors who publish with this journal agree to the following terms: Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal
All journal contents are freely available through a CC BY 4.0 license.
CC BY 4.0 is a Creative Commons: you can copy, modify, distribute, and perform, even for commercial reasons, without asking permission, if you give appropriate credit.
Contents can be reproduced if the source and copyright are acknowledged according to the Open Access license CC BY 4.0. Self-storage in preprint servers and repositories is allowed for all versions. We encourage authors to publish raw data and data logs in public repositories and to include the links with all drafts so that reviewers and readers can consult them at any time.
The journal is financed by public funds via Universidad Estatal a Distancia and editorial independence and ethical compliance are guaranteed by the Board of Editors, UNED. We do not publish paid ads or receive funds from companies.