Grupo focal sobre el desarrollo de productos innovadores a base de frijol gandul (Cajanus cajan) en la Cuenca del Río Peñas Blancas de Costa Rica

Grupo focal sobre el desarrollo de productos innovadores a base de frijol gandul (Cajanus cajan) en la Cuenca del Río Peñas Blancas de Costa Rica

Authors

  • Carmen Andrés Universidad Estatal a Distancia (UNED)

DOI:

https://doi.org/10.22458/urj.v5i2.263

Abstract

The Gandul pea (Cajanus cajan) is known for its properties as nitrogen fixer in the soil, its high nutricional value and as a protector of hydric basins. Gandul’s crops are produced in Latin America, Africa,and  Asia and it is being exported to the USA and Europe. It is the basis of several, mainly in the form of canned goods. There are plantations in Costa Rica, but no local studies on the bean or its sub-products. For this reason, I did a focus group looking for innovative ideas about the most feasible industrialial productos from this pea. The most important were: fresh Gandul, dry Gandul, frozen row Gandul, flans, soups, Chuncky sauces, meat sauces, dips, snacks, tortillas and flour.

KEY WORDS

Gandul, Cajanus cajan, focus group, innovation, new products.

References

Del Río-Roberts, M. (2011). How I learned to conduct Focus Groups. The Qualitative Report, 16, 312-315.

Giraldo, G. (2002). Abonos verdes. Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT). Proyecto Comunidades y Cuencas.Recuperado dehttp://scholar.googleusercontent.com/scholar?q=cache:nOGk2JTKJOYJ:scholar.google.com/+Gandul,+fijaci%C3%B3n+de+nitr%C3%B3geno+en+el+suelo&hl=es&as_sdt=0,5

León, N. (2008). Desarrollo de una premezcla para tamales a partir de harina de maíz y hojuelas de papa deshidratada como producto conveniente listo para utilizar (Tesis de Licenciatura en Tecnología de Alimentos). Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.

Montaner, J. (2006). Propiedades de la harina de gandul. Consumer Eroski. Recuperado de http://www.consumer.es/seguridad-alimentaria/sociedad-y-consumo/2006/09/05/24805.php, consultado el 8 de Junio, 2010.

Praderes, G., García, A.,& Pacheco, E. (2009). Caracterización físico química y propiedades funcionales de harina de quinchoncho (Cajanus cajan) obtenida por secado en doble tambor rotatorio. Revista Agronomía UCV. Venezuela. Recuperado de http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_agro/article/view/133

Reid, H.,& Swiderska, K. (2008). Biodiversidad, cambio climático y pobreza: una exploración de los vínculos. International Institute for Environment and Development (IIED).Recuperado dehttp://www.ibcperu.org/doc/isis/8720.pdf

Revista Enlace. (2007). Recetas con frijol gandul: unos bocados riquísimos. Recuperado dehttp://www.simas.org.ni/revistaenlace/articulo/1097.

Sánchez, C.,& Aponte, A. (2004). Nuevos usos del quinchoncho. INIA Divulga,2, 5-8. Recuperado de https://mailtachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=4e8f40f1af&view=att&th=135a6d8b55472492&attid=0.6&disp=inline&realattid=f_gyyuek4n5&safe=1&zw&saduie=AG9B_Pe1A8gt5umIfcuPCV46dm&sadet=1330375753019&sads=oM8nAFQT2dvxDeXgibWrhMSsvWE

Published

2013-11-20

How to Cite

Andrés, C. (2013). Grupo focal sobre el desarrollo de productos innovadores a base de frijol gandul (Cajanus cajan) en la Cuenca del Río Peñas Blancas de Costa Rica. UNED Research Journal, 5(2), 319–323. https://doi.org/10.22458/urj.v5i2.263

Issue

Section

Articles
Loading...