Non-timber forest products: local knowledge and use of edible wild fruit in Chocó, Colombia

Non-timber forest products: local knowledge and use of edible wild fruit in Chocó, Colombia

Authors

  • Leonomir Córdoba Tovar Universidad Tecnológica del Chocó, Facultad de Ciencias Naturales, Grupo de investigación Recursos Naturales y Toxicología Ambiental, Ciudadela Universitaria, Carrera 22 No. 18B-10, Quibdó- Chocó, Colombia
  • Heidy Gamboa Bejarano Universidad Tecnológica del Chocó, Facultad de Ciencias Naturales, Grupo de investigación Recursos Naturales y Toxicología Ambiental, Ciudadela Universitaria, Carrera 22 No. 18B-10, Quibdó- Chocó, Colombia
  • Yeliza Mosquera Mosquera Universidad Tecnológica del Chocó, Facultad de Ciencias Naturales, Grupo de investigación Recursos Naturales y Toxicología Ambiental, Ciudadela Universitaria, Carrera 22 No. 18B-10, Quibdó- Chocó, Colombia
  • Yuber Palacios Universidad Tecnológica del Chocó, Facultad de Ciencias Naturales, Grupo de investigación Recursos Naturales y Toxicología Ambiental, Ciudadela Universitaria, Carrera 22 No. 18B-10, Quibdó- Chocó, Colombia
  • Manuel Haminton Salas Moreno Universidad Tecnológica del Chocó, Facultad de Ciencias Naturales, Grupo de investigación Biosistemática, Ciudadela Universitaria, Carrera 22 No. 18B-10, Quibdó- Chocó, Colombia
  • Pablo Andrés Ramos Barón Pontificia Universidad Javeriana, Facultad de Estudios Ambientales y Rurales, Departamento de Desarrollo Rural y Regional. Carrera 7 # 40 – 62, Bogotá, Colombia

DOI:

https://doi.org/10.22458/urj.v11i2.2304

Keywords:

local knowledge, wild, use value, gender

Abstract

Introduction: non-timber forest products provide food security in rural contexts. Objective: to expand the list of promising wild plants in Chocó, Colombia. Methods: we interviewed 150 adults (10% of the population) with published ethnobotanical formulas. Results: we recorded 21 species (13 botanical families, numerically dominated by Arecaceae with six). The community rated two species higher in the Index of Use Value: Oenocarpus bataua (26%) and Attalea allenii (12%). Women had the greater participation and contributed most of the information. Conclusion: the results described in this research serve as the basis for the construction of public policies that include strategies specific to the rural contexts of the region, which promote sustainable economic development at different scales, based on the responsible use of natural resources.

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Published

2019-06-17

How to Cite

Córdoba Tovar, L., Gamboa Bejarano, H., Mosquera Mosquera, Y., Palacios, Y., Salas Moreno, M. H., & Ramos Barón, P. A. (2019). Non-timber forest products: local knowledge and use of edible wild fruit in Chocó, Colombia. UNED Research Journal, 11(2), 164–172. https://doi.org/10.22458/urj.v11i2.2304

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