Isolation of two diatom species with aquaculture potential (Bacillariophyceae) from the Pacific of Costa Rica

Isolation of two diatom species with aquaculture potential (Bacillariophyceae) from the Pacific of Costa Rica

Authors

  • Karen Rodríguez-Núñez Programa de Magíster en Acuicultura, Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Católica del Norte, Coquimbo, Chile. Estación de Biología Marina, Escuela de Ciencias Biológicas, Universidad Nacional de Costa Rica, Heredia, Costa Rica
  • Pedro Toledo Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Católica del Norte, Coquimbo, Chile. Centro de Estudios Avanzados en Zonas Áridas, Coquimbo, Chile
  • Sidey Arias Estación de Biología Marina, Escuela de Ciencias Biológicas, Universidad Nacional de Costa Rica, Heredia, Costa Rica

DOI:

https://doi.org/10.22458/urj.v8i1.1228

Keywords:

isolation, local micro algae, Bacillariophyceae, Costa Rica.

Abstract

Due to the importance of primary production in the trophic network, most aquatic ecosystems rely on microalgae. However, there are fewer studies on phytoplankton in the Central American region, specifically on marine diatoms, in part because it is difficult to isolate and cultivate local species in tropical climates. The objective of this study is the isolation of two local diatoms of Chaetoceros and Nitzschia, potential food for aquatic organisms. Water samples was taken from the Nicoya Gulf, located in the Central Pacific coast of Costa Rica. The samples were successively filtered first through a 35µm pore size filter and then through one of 20µm. They were repeatedly isolated using modified Pasteur pipettes, and serial dilutions were done until a monoalgal culture was obtained. Two Bacillariophyceae were isolated: NGN1, genus Nitzschia; and CGN2, genus Chaetoceros. This study is a step toward reducing the importation of phytoplankton on feeding aquatic organisms by providing technical and scientific information to develop a microalgal culture from this region. 

 

Author Biographies

Karen Rodríguez-Núñez, Programa de Magíster en Acuicultura, Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Católica del Norte, Coquimbo, Chile. Estación de Biología Marina, Escuela de Ciencias Biológicas, Universidad Nacional de Costa Rica, Heredia, Costa Rica

Programa de Magíster en Acuicultura, Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Católica del Norte, Larrondo 1281, Coquimbo, Chile. 

 

Pedro Toledo, Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Católica del Norte, Coquimbo, Chile. Centro de Estudios Avanzados en Zonas Áridas, Coquimbo, Chile

Facultad de Ciencias del Mar, Universidad Católica del Norte, Larrondo 1281, Coquimbo, Chile.

Centro de Estudios Avanzados en Zonas Áridas, Larrondo 1281, Coquimbo, Chile.

Sidey Arias, Estación de Biología Marina, Escuela de Ciencias Biológicas, Universidad Nacional de Costa Rica, Heredia, Costa Rica

Estación de Biología Marina, Escuela de Ciencias Biológicas, Universidad Nacional de Costa Rica, Avenida 1 Calle 1, Heredia 86-3000, Costa Rica

 

References

Abou-Shanab, R., Matter, I., Kim, S., Oh, Y., Choid, J. & Jeon, B. (2011). Characterization and identification of lipid-producing microalgae species isolated from a freshwater lake. Biomass and Bioenergy, 35, 3079-3085.

Almaguer, Y., Alfonso, E & Leal, S. (2004). Aislamiento y cultivo de dos especies de diatomeas bentónicas. Revista de Investigaciones Marinas, 25(1), 57-64.

Band, C. (1997). Generación biotecnológica para la producción de microalgas. Ciencia y Mar, 1, 23-30.

Band, C. (2007). Aislamiento, purificación y mantenimiento de cepas de microalgas. En: B.O. Arredondo & D. Voltolina (Eds.), Métodos y herramientas analíticas en la evaluación de la biomasa microalgal (1-11). México: Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste.

Banerjee, C., Bandopadhyay, R. & Shukla, P. (2012). A simple novel agar diffusion method for isolation of indigenous microalgae Chlamydomonas sp. CRP7 and Chlorella sp. CB4 from operational swampy top soil. Indian Journal of Microbiology, 52(4), 710-712.

Brown, M.R., Jeffrey, S.W. & Garland, C.D. (1989). Nutritional aspect of microalgae used in mariculture; a literature review. Australia: CSIRO Marine Laboratories.

Brown, M.R., Jeffrey, S.W., Volkman, J.K. & Dunstan, G.A. (1997). Nutritional properties of microalgae for mariculture. Aquaculture, 151, 315-331.

Brown, M.R. (2002). Nutritional value and use of microalgae in aquaculture. In: L.E. Cruz-Suárez, D. Ricque-Marie, M. Tapia-Salazar, MG. Gaxiola-Cortés & N. Simoes (Eds). Avances en Nutrición Acuícola VI. Memorias del VI Simposium Internacional de Nutrición Acuícola (281-292). Cancún.

Canosa, A. & Pinilla, G. (2007). Relaciones entre las abundancias del bacterioplancton y del fitoplancton en tres ecosistemas lénticos de los Andes Colombianos. Revista de Biología Tropical, 55(1), 135-146.

Coll, M. J. (1983). Acuicultura marina animal. (2a Ed.). Madrid: Mundi-Prensa.

Conceição, L., Yúfera, M., Makridis, P., Morais, S. & Dinos, M.T. (2010). Lie feeds for early stages of fish rearing. Aquaculture Research, 41, 613-640.

De Martino, A., Meichnin, A., Shi, J., Pan, K. & Bowler, C. (2007). Genetic and phenotypic characterization of Phaeodactylum tricornutum (Bacillariophyceae) accessions. Journal of Phycology, 43(5), 992-1009.

Díaz, A., Ramírez, A., Godínez, D. & Gallo, G. (2006). Efecto del tamaño de las microalgas sobre la tasa de ingestión en larvas de Artemia franciscana (Kellog, 1906). Zootecnia Tropical, 24(2), 193-203.

Gómez, L. (2007). Microalgas: Aspectos ecológicos y biotecnológicos. Revista Cubana de Química, 19, 3-20.

Guillard, R.R.L. (1975). Culture of phytoplankton for feeding marine invertebrates. In: W.L. Smith & M.H. Chanley (Eds.), Culture of marine invertebrate animals (pp 26-60). New York: Plenum Press.

He, M., Li, L. & Liu, J. (2012). Isolation of wild microalgae from natural water bodies for high hydrogen producing strains. International Journal of Hydrogen Energy, 37, 4046-4056.

Horner, R. (2002). A taxonomic guide to some common marine phytoplankton. Great Britain: Biopress.

Huerlimann, R., de Nys, R & Heimann, K. (2010). Growth, Lipid Content, Productivity, and Fatty Acid Composition of Tropical Microalgae for Scale-Up Production. Biotechnology and Bioengineering, 107(2), 245-257.

Knuckey, R., Brown, M., Barrett, S. & Hallegraeff, G. (2002). Isolation of new nanoplanktonic diatom strains and their evaluation as diets for juvenile Pacific oysters (Crassostrea gigas). Aquaculture, 211(1-4), 253-274.

León, C. & Chaves, D. (2010). Tratamiento de residual vacuno utilizando microalgas, la lenteja de agua Lemna aequinoctiales y un humedal subsuperficial en Costa Rica. Revista Latinoamericana de Biotecnología Ambiental y Algal, 1(2), 155-177.

Mallo, J. & Fenucci, J. (2004). Alimentación de protozoeas del langostino Pleoticus muelleri Bate utilizando diferentes microencapsulados y especies de microalgas. Revista de Biología Marina y Oceanografía, 39(1), 13-19.

Muller-Feuga, A. (2000). The role of microalgae in aquaculture: situation and trends. Journal of Applied Phycology, 12(3-5), 527-534.

Neori, A. (2011). “Green water” microalgae: the leading sector in world aquaculture. Journal of Applied Phycology, 23(1), 143-149.

Prieto, M., Mogollon, M., Castro, A. & Sierra, L. (2005). Efecto del medio y condiciones de cultivo en la productividad de tres diatomeas marinas con potencial acuícola. MVZ-Córdoba, 10(1), 544-554.

Richmond, A. (2004). Handbook of microalgal culture: biotechnology and applied phycology. Malden Massachusetts: Blacwell Publishing Company.

Robert, R. & Trintignac, P. (1997). Substitutes for live microalgae in mariculture: a review. Aquatic Living Resources, 10, 315-327.

Rosen, B. (1990). Microalgae identification for aquaculture. Florida: Florida Aqua Farms.

Round, F.E., Crawford, R.M. & Mann, D.G. (1990). The diatoms: biology & morphology of the genera. Cambridge: Cambridge University Press.

Silva-Benavides, A.M., Sili, C. & Torzillo, G. (2008). Cyanoprocaryota y microalgas (Chlorophyceae y Bacillariophyceae) bentónicas dominantes en ríos de Costa Rica. Revista de Biología Tropical, 56, 221-235.

Silva-Benavides, A.M. & Torzillo, G. (2012). Nitrogen and phosphorus removal through laboratory batch cultures of microalga Chlorella vulgaris and cyanobacterium Planktothrix isothrix grown as monoalgal and as co-cultures. Journal of Applied Phycology, 24, 267-276.

Simon, N., Cras, A., Foulon, E. & Lemée, R. (2009). Diversity and evolution of marine phytoplankton. Comptes Rendus Biologies, 332, 159-170.

Spolaore, P., Joannis-Cassan, C., Duran, E. & Isambert, A. (2006). Commercial applications of microalgae. Journal of Bioscience and Bioengineering, 101(2), 87-96.

Torrentera, L. y Tacon, A. (1989). La producción de alimento vivo y su importancia en acuicultura, una diagnosis. Documento técnico nº 12 preparado para el Proyecto GCP/RLA/075/ITA. Brasilia: Programa Cooperativo Gubernamental FAO-Italia.

Tomas, C. (1997). Identifying marine phytoplankton. San Diego, California: Academic Press.

Wikfors, G. & Onho, M. (2001). Minireview: Impact of algal research in aquaculture. Journal of Phycology, 37(6), 968-974.

Published

2016-06-10

How to Cite

Rodríguez-Núñez, K., Toledo, P., & Arias, S. (2016). Isolation of two diatom species with aquaculture potential (Bacillariophyceae) from the Pacific of Costa Rica. UNED Research Journal, 8(1), 93–98. https://doi.org/10.22458/urj.v8i1.1228

Issue

Section

Articles
Loading...