Food of animal origin and Foodborne Diseases in Costa Rica: 2015-2020

Food of animal origin and Foodborne Diseases in Costa Rica: 2015-2020

Authors

  • Andrés Cartín Rojas Universidad Estatal a Distancia, Escuela de Ciencias Exactas y Naturales (ECEN), Carrera de Ingeniería Agronómica, Cátedra de Ciencias Agropecuarias, San José Costa Rica. Universidad Técnica Nacional, Carrera de Medicina Veterinaria, Atenas Alajuela. Universidad para la Cooperación Internacional, Facultad de Ciencias de la Salud, Maestría en Gerencias de Programas Sanitarios en Inocuidad Alimentaria, San José Costa Rica. https://orcid.org/0000-0003-0448-9977
  • Alina Pascual Barrera Universidad Internacional Iberoamericana de México, Programa de Doctorado en Proyectos, Campeche México https://orcid.org/0000-0003-3096-5826

DOI:

https://doi.org/10.22458/urj.v13i2.3587

Keywords:

Food safety, foodborne zoonoses, OnHealth, animal products, zoonoses

Abstract

Introduction: Foodborne Diseases (commonly known by the acronym of ETAs), significantly impact the health systems of countries. Objective: Perform a thematic search that identifies the main biological hazards that cause ETAs described in Costa Rica and relate the main foods of animal origin with which they are linked. Methodology: A search for scientific information was carried out under the modality of literary review of narrative and descriptive cohort, from June 2015 to December 2020. Only articles with description of one or more pathogenic organisms that were linked to food matrices of animal origin in Costa Rican territory were selected for this bibliographic review. Results: We identified 27 types of biological organisms associated with ETAs, isolated from different matrices of animal origin in Costa Rica. Conclusion: There is a plurality of organisms frequently associated with infections, toxoinfections and infestations in humans. With a growing panorama of increasing consumption of animal products to cope with population growth by 2050, these challenges are increasing in parallel. For this, it is imperative to implement the OneHealth concept in the productive schemes of the countries

References

Agger, M., Scheutz, F., Villumsen, S., Mølbak, K. & Petersen, M. (2015). Antibiotic treatment of verocytotoxin-producing Escherichia coli (VTEC) infection: a systematic review and a proposal. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 70(9), 2440-2446. DOI: https://doi.org/10.1093/jac/dkv162.

Aiyar, A. & Pingali, P. (2020). Pandemics and food systems - towards a proactive food safety approach disease prevention & management. Food Security, 12(4), 749-756. DOI: 10.1007/s12571-020-01074-3

https://doi.org/10.1007/s12571-020-01074-3

Alvarado, M. & Granados, F. (2015). Inocuidad microbiológica de los alimentos para animales en Costa Rica. Nutrición Animal Tropical, 9(3), 13-31. https://doi.org/10.15517/nat.v9i3.22280

Alvarado, V., Mora, M., Arias, M., Rojas, N. & Chaves, C. (2011). Resistencia antimicrobiana de cepas de Staphylococcus aureus, Costa Rica. Revista Costarricense de Salud Pública, 20(2), 102-106. Recuperado de: https://www.scielo.sa.cr/pdf/rcsp/v20n2/art6v20n2.pdf.

Álvarez, D., Jiménez-Díaz, M., & Arias-Echandi, L. (2011). Estudio de la estabilidad microbiológica de la barracuda a través del tiempo de almacenaje en Costa Rica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 61(2), 183-188.

Amalina, Z. & Ina-Salwany, Y. (2016). Recent advancements in molecular detection of Vibrio species in aquatic animals: A review. Bioscience Biotechnology Research Communications, 9(3), 349-356. https://doi.org/10.21786/bbrc/9.3/3

Antillón, F., & Rodríguez, E. (1992). Aislamiento de Vibrio cholerae no-01 en el Golfo de Nicoya, Costa Rica. Revista de Biología Tropical, 40(2), 231-232.

Araya, M., Davidovich, G., Chaves, C. & Arias, L. (2005) Identificación de Enterococcus sp., en muestras de leche cruda del Área Metropolitana de Costa Rica y evaluación del patrón de sensibilidad a antibióticos. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 55(2), 161-166.

Araya-Fonseca, C., Boza-Cordero, R., Arguedas-Soto, L., Badilla-Baltodano, G. & García-Santamaría, F. (2007). Infecciones nosocomiales por bacterias productoras de ß lactamasa de espectro ampliado: prevalencia, factores de riesgo y análisis molecular. Acta Médica Costarricense, 49(2), 90-96.

https://doi.org/10.51481/amc.v49i2.303

Arguedas, D; Dolz, G; Romero, J; Jiménez, E; León, D. (2010). Centrocestus formosanus (Opisthorchiida: Heterophyidae) como causa de muerte de alevines de tilapia gris Oreochromis niloticus (Perciforme: Cichlidae) en el Pacífico seco de Costa Rica. Revista de Biología Tropical, 58(4), 1453-1465.

https://doi.org/10.15517/rbt.v58i4.5423

Arguedas, C., Ortega, S., Martínez, C. & Astroza, C. (2017). Parasites of Nile Tilapia larvae Oreochromis niloticus (Pisces: Cichlidae) in concrete ponds in Guanacaste, Northern Costa Rica. Cuadernos de Investigación UNED, 9(2), 313-319. https://doi.org/10.22458/urj.v9i2.1904

Arias, L. & Antillón, F. (2000). Contaminación microbiológica de los alimentos en Costa Rica. Una revisión de 10 años. Revista Biomédica, 11(2), 113-122. https://doi.org/10.32776/revbiomed.v11i2.226

Arias, L., Chaves, C. & Solano, G. (2010). Evaluación de la prueba de reacción en cadena de la polimerasa (PCR) en la detección e identificación de Listeria monocytogenes en queso fresco proveniente del Área Metropolitana de San José, Costa Rica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 60(4), 391-396.

Arias, L. & Chaves, C. (2012). Calidad microbiológica de la materia prima y el producto final del ceviche de tilapia y de camarón expendidos en el Área Metropolitana de San José, Costa Rica. Cuadernos de Investigación UNED, 4(1), 85-92. https://doi.org/10.22458/urj.v4i1.136

Asokan, G. & Asokan, V. (2016). Bradford Hill's criteria, emerging zoonoses, and One Health. Journal of Epidemiology and Global Health, 6(3), 125-129. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jegh.2015.10.002.

Bancerz-Kisiel, A. & Szweda, W. (2015). Yersiniosis-a zoonotic foodborne disease of relevance to public health. Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 22(3), 397-402. DOI: 10.5604/12321966.1167700.

Barboza, K., Angulo, I., Zumbado, L., Redondo-Solano, M., Castro, E., & Arias, M. (2017a). Isolation and Identification of Arcobacter Species from Costa Rican Poultry Production and Retail Sources. Journal of Food Protection, 80(5): 779-782. https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-16-394

Barboza, K., Cubillo, Z., Castro, E., Redondo-Solano, M., Fernández-Jaramillo, H. & Echandi, M. (2017b). First isolation report of Arcobacter cryaerophilus from a human diarrhea sample in Costa Rica. Revista do Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, 59, e72. https://doi.org/10.1590/s1678-9946201759072

Blanco, W., Arias, M., Pérez, C., Rodríguez, C. & Chaves, C. (2009). Detección de Bacillus cereus toxigénicos en productos lácteos con especias y leches deshidratadas. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 59(4), 402-406.

Birhanu, T., Mesfin, T. & Eyasu. E. (2015). Review on Roles of Veterinary Services in Food Safety of Animal Origin in Ethiopia. Nature and Science, 13(6), 93-99.

Bogantes, V., Fallas-Padilla, L., Rodriguez-Rodriguez, E., Jaramillo, F. & Echandi, L. (2015). Zoonotic species of the genus Arcobacter in poultry from different regions of Costa Rica. Journal of Food Protection, 78(4), 808-811.

https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-14-494

Bolaños-Acuña, M., Acuña-Calvo, T., Duarte-Martínez, F., Salazar-Castro, W., Oropeza-Barrios, G., Sánchez-Salazar, M. & Campos-Chacón, E. (2007). Brotes de diarrea e intoxicaciones transmitidas por alimentos en Costa Rica, 2005. Acta Médica Costarricense, 49(4), 205-209. https://doi.org/10.51481/amc.v49i4.334

Bonnaud, L. & Fortané, N. (2021). 21st century vets: professional dynamics in the era of OneHealth. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, 102, 121-124. DOI: https://doi.org/10.1007/s41130-021-00141-3.

Brenes, R., Hangen, G., & Duarte, G. (1984). Revisión de Paragonimus y paragonimiasis en Centroamérica y Panamá. Revista Médica del Hospital Nacional de Niños, Costa Rica, 19(2), 87-106.

Buehring, C., Shen, H., Jensen, M., Jin, D., Hudes, M., & Block, G. (2015). Exposure to bovine leukemia virus is associated with breast cancer: a case-control study. PloS one, 10(9). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0134304

Buehring, G., Shen, H., Schwartz, A., & Lawson, S. (2017). Bovine leukemia virus linked to breast cancer in Australian women and identified before breast cancer development. PloS one, 12(6).

https://doi.org/10.1371/journal.pone.0179367

Bulnes, C., & Calderón Tobar, Á. (2014). Lesiones asociadas a la Hematuria Enzoótica Bovina (HEB) en animales de matadero (camal) de la Provincia Bolívar, Ecuador. Revista de Salud Animal, 36(2), 97-105.

Bustamante, W., Alpízar, A., Hernández, S., Pacheco, A., Vargas, N., Herrera, L. & García, F. (2003). Predominance of vanA genotype among vancomycin-resistant Enterococcus isolates from poultry and swine in Costa Rica. Applied and Environmental Microbiology, 69(12). https://doi.org/10.1128/AEM.69.12.7414-7419.2003

Carranza, F., Rivera, P., Chaves, C. & Arias, L. (2013). Análisis bacteriológico del arroz con leche expendido en el área metropolitana de Costa Rica. Cuadernos de Investigación UNED, 5(2), 289-295.

https://doi.org/10.22458/urj.v5i2.266

Calvo-Artavia, F. (2008). Modelo matemático para la estimación del riesgo de tuberculosis en carne bovina para consumo humano en tres mataderos de Costa Rica [Tesis de licenciatura, Universidad Nacional de Costa Rica]. https://repositorio.una.ac.cr/handle/11056/12888.

Campbell, M., Vermeulen, J., Aggarwal, K., Corner-Dolloff, C., Girvetz, E., Loboguerrero, M., Ramírez-Villegas, J., Rosenstock, T., Sebastian, L., Thornton, P. & Wollenberg, E. (2016). Reducing risks to food security from climate change. Global Food Security, 11, 34-43. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2016.06.002.

Carrique-Mas, J. & Bryant, E. (2013). A review of foodborne bacterial and parasitic zoonoses in Vietnam. Ecohealth, 10(4), 465-489. DOI: 10.1007/s10393-013-0884-9.

Chaabna, K. & Alali, W. (2017). Enteric Salmonella in humans and food in the Middle East and North Africa: protocol of a systematic review. British Medical Journal Open, 7(7) DOI:10.1136/bmjopen-2017-017399.

Chaves, C., & Arias, M. L. (2009). Caracterización de cepas de Listeria monocytogenes realizados a partir de queso fresco proveniente de diferentes zonas productoras costarricenses. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 59(1), 66-70.

Chaves, D., Echeverry, A., Miller, F. & Brashears, M. (2015). Prevalence of molecular markers for Salmonella and Shiga toxigenic Escherichia coli (STEC) in whole-muscle beef cuts sold at retail markets in Costa Rica. Food Control, 50, 497-501. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2014.09.024.

Chemineau, P. (2016). Invited review: Importance of animal health and welfare for the stability of the three pillars of sustainability of livestock systems. Advances in Animal Biosciences, 7(2), 208-214. https://doi.org/10.1017/S2040470016000145

Choc, M., Jiménez, A., Arguedas, C. & Dolz, G. (2020). Contracaecum multipapillatum (Nematoda: Anisakidae) en peces de aguas continentales de Guanacaste, Costa Rica e Izabal, Guatemala. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 12(2), e767. https://doi.org/10.24188/recia.v12.n2.2020.767

Colello, R., Cáceres, E., Ruiz, J., Sanz, M., Etcheverría, I. & Padola, L. (2016). From farm to table: follow-up of Shiga toxin-producing Escherichia coli throughout the pork production chain in Argentina. Frontiers in Microbiology, 7, 93. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00093.

Colombo, M., Cattaneo, P., Confalonieri, E. & Bernardi, C. (2017). Histamine food poisonings: A systematic review and meta-analysis. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(7), 1131-1151. DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1242476.

Córdoba, M., Chaves, C., & Arias, M. (2009). Identificación, cuantificación y determinación del perfil de sensibilidad a antibióticos de bacterias prebióticas adicionadas a productos de consumo frecuente en Costa Rica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 59(2), 179-183.

Córdoba-Calderón, O., Redondo-Solano, M., Castro-Arias, E. & Arias, L. (2017). Arcobacter isolation from minced beef samples in Costa Rica. Journal of Food Protection, 80(5), 775-778. DOI: https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-16-493.

Cortés., & Madriz., M. (1987). Calidad microbiológica de almejas congeladas. Revista Costarricense de Ciencias Médicas, 8(1), 7-10.

Cousin-Brenes, K. (2020). El surgimiento de las PYMES en Costa Rica desde una perspectiva histórica-económica (1950-2018). Revista de Ciencias Sociales, 169(3), 27-51. DOI: 10.15517/RCS.V0I169.45482.

Crump, A., Sjölund-Karlsson, M., Gordon, A. & Parry, M. (2015). Epidemiology, clinical presentation, laboratory diagnosis, antimicrobial resistance, and antimicrobial management of invasive Salmonella infections. Clinical Microbiology Reviews, 28(4), 901-937. https://doi.org/10.1128/CMR.00002-15

Culquichicón, C., Hernández-Pacherres, A., Labán-Seminario, M., Cardona-Ospina, A. & Rodríguez-Morales, J. (2017). Where are we after 60 years of paragonimiasis research? A bibliometric assessment. Le Infezioni in Medicina, 25(2), 142-149.

Cusick, D. & Sayler, S. (2013). An overview on the marine neurotoxin, saxitoxin: genetics, molecular targets, methods of detection and ecological functions. Marine Drugs, 11(4), 991-1018. DOI: https://doi.org/10.3390/md11040991.

Decreto Ejecutivo 34687-MAG. (2008). RTCR 409: 2008 Reglamento de Límites Máximos Microbiológicos y de Residuos de Medicamentos y Contaminantes para los Productos y Subproductos de la Pesca y de la Acuicultura Destinados al Consumo Humano. Diario Oficial La Gaceta N°160, 20 de agosto de 2008. REVISAR APA

De la Cruz, E., Fournier, L., García, F., Molina, A., Chavarría, G., Alfaro, M., Ramírez, F. & Rodríguez, C. (2014). Hazard prioritization and risk characterization of antibiotics in an irrigated Costa Rican region used for intensive crop, livestock and aquaculture farming. Journal of Environmental Biology, 35(1), 85-98.

Dhama, K., Chakraborty, S., Kapoor, S., Tiwari, R., Kumar, A., Deb, R., Rajagunalan, S., Singh, R., Vora, K. & Natesan, S. (2013). One World, One Health . Veterinary Perspectives. Advances in Animal and Veterinary Sciences, 1(1), 5-13.

Díaz, J., & Valerio, E. (2002). Diarrea por Vibrio parahaemolyticus: primer caso reportado en Costa Rica. Revista Médica del Hospital Nacional de Niños Dr. Carlos Sáenz Herrera, 37(1-2), 15-17.

Doucette, T. & Tasker, A. (2008). Domoic Acid: detection methods, pharmacology and toxicology. En: Botana, L (Ed.). Seafood and Freshwater toxins: pharmacology, physiology, and detection (pp. 397-430). CRC Press.

https://doi.org/10.1201/9781420007541.ch20

Farrokh, C., Jordan, K., Auvray, F., Glass, K., Oppegaard, H., Raynaud, S., Thevenot, D., Condron, R., De Reu, K., Govaris, A., Heggum, K., Heyndrickx, M., Hummerjohann, J., Lindsay, D., Miszczycha, S., Moussiegt, S., Verstraete, K. & Cerf, O. (2013). Review of Shiga-toxin-producing Escherichia coli (STEC) and their significance in dairy production. International Journal of Food Microbiology, 162(2), 190-212. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2012.08.008.

Faz, E. & Tobar, A. (2012). Plantas tóxicas e inocuidad alimentaria: Hematuria Enzoótica Bovina por Pteridium spp. un problema relevante de salud. Revista de Salud Animal, 34(3), 137-143.

Fernández, T. (2002). Aislamiento y caracterización de cepas de Enterococcus vancomicina resistentes (VRE) en piezas de pollos de abastecimientos comerciales. [Tesis de licenciatura, Universidad de Costa Rica]. http://www.kerwa.ucr.ac.cr/handle/10669/16787?show=full.

Fernández, D. (2014). Acerca de la nomenclatura científica en el caso particular de Salmonella. MediCiego, 20(Sup 2), 1-4.

Ferreira, V., Wiedmann, M., Teixeira, P. & Stasiewicz, J. (2014). Listeria monocytogenes persistence in food-associated environments: epidemiology, strain characteristics, and implications for public health. Journal of Food Protection, 77(1), 150-170. DOI: https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-13-150.

Fierro, A., Realpe, M., Meraz-Medina, T., Roman, S. & Panduro, A. (2016). Hepatitis E virus: An ancient hidden enemy in Latin America. World Journal of Gastroenterology, 22(7), 2271. DOI: 10.3748/wjg.v22.i7.2271.

Fischer, U. & Weil, J. (2015). North American paragonimiasis: epidemiology and diagnostic strategies. Expert Review of Anti-infective Therapy, 13(6), 779-786. DOI: https://doi.org/10.1586/14787210.2015.1031745.

Florin, I. & Antillon, F. 1992. Production of enterotoxin and cytotoxin in Campylobacter jejuni strains isolated in Costa Rica. Journal of Medical Microbiology, 37(1), 22-29. DOI: https://doi.org/10.1099/00222615-37-1-22.

Fonseca, A., Muñóz, A. & Cleves, A. (2015). El sistema de gestión de calidad: elemento para la competitividad y la sostenibilidad de la producción agropecuaria colombiana. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 2(1), 9-22.

https://doi.org/10.22490/21456453.909

Frasao, B., Marin, V. & Conte‐Junior, A. (2017). Molecular Detection, Typing, and Quantification of Campylobacter spp. in Foods of Animal Origin. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 16(4), 721-734. DOI: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12274.

Freer, E. & Vargas-Montero, M. (2003). Floraciones algales nocivas en la costa pacífica de Costa Rica: toxicología y sus efectos en el ecosistema y salud pública. Acta Médica Costarricense, 45(4): 158-164.

https://doi.org/10.51481/amc.v45i4.120

Gamboa-Coronado, M. D. M., Mau-Inchaustegui, S., & Rodríguez-Cavallini, E. (2011). Caracterización molecular y resistencia antimicrobiana de aislamientos de Clostridium perfringens de diferentes orígenes en Costa Rica. Revista de Biología Tropical, 59(4), 1479-1485.

Garcia, N., Osburn, B. & Jay-Russell, T. (2020). One health for food safety, food security, and sustainable food production. Frontiers in Sustainable Food Systems, 4, 1. doi: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.00001.

Granados-Chinchilla, F. (2017). A Focus on Aflatoxin in Feedstuffs: New Developments in Analysis and Detection, Feed Composition Affecting Toxin Contamination, and Interdisciplinary Approaches to Mitigate It. En: Lukman. B (Ed). Aflatoxin-Control, Analysis, Detection and Health Risks. (pp. 251-280). InTech.

https://doi.org/10.5772/intechopen.69498

Grant, J. & Booth, A. (2009). A typology of reviews: an analysis of 14 review types and associated methodologies. Health Information & Libraries Journal, 26(2), 91-108. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1471-1842.2009.00848.x.

Gutiérrez, K., Alfaro, M., Granados, F., Sánchez, J., García, F. & Rodríguez, C. (2010). Detección de tetraciclinas en nueve lotes de alimentos para cerdos, tilapias y pollos producidos en Costa Rica: incumplimiento de normativas y disconformidades con el etiquetado oficial de garantía. Agronomía Costarricense, 34(2), 145-151.

https://doi.org/10.15517/rac.v34i2.3628

Herencia, K., Falcón, N., García, M., Chavera, A. & Gonzáles, C. (2013). Prevalencia de hematuria vesical enzoótica bovina determinada mediante urianálisis en Oxapampa, Perú. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 24(1), 50-57. https://doi.org/10.15381/rivep.v24i1.1658

Herrera, L., Vargas, A., Moya, T., Campos, M. & Yock, I. (2000). Aislamientos de Aeromonas hydrophila en el Hospital Nacional de Niños, 1995-1998. Revista Médica del Hospital Nacional de Niños Dr. Carlos Sáenz Herrera, 35(1-2), 73-77.

Hernández-Chea, R., Jiménez-Rocha, A., Castro, R, Blair, D. & Dolz, G. (2016). Morphological and molecular characterization of the metacercaria of Paragonimus caliensis, as a separate species from P. mexicanus in Costa Rica. Parasitology International, 66(2), 126-133. DOI: https://doi.org/10.1016/j.parint.2016.12.006.

Jaikel, T. & Ramírez, D. (2010). Conocimientos y opiniones sobre la carne de pollo en dos comunidades rural-urbana de Costa Rica. Revista Costarricense de Salud Pública, 19(1), 3-11.

Janda, M., Abbott, L. & McIver, J. (2016). Plesiomonas shigelloides revisited. Clinical Microbiology Reviews, 29(2), 349-374. https://doi.org/10.1128/CMR.00103-15

Jami, M., Ghanbari, M., Zunabovic, M., Domig, J. & Kneifel, W. (2014). Listeria monocytogenes in aquatic food products-a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13(5), 798-813. DOI: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12092.

Kadariya, J., Smith, C. & Thapaliya, D. (2014). Staphylococcus aureus and staphylococcal food-borne disease: an ongoing challenge in public health. BioMed Research International, 827965. DOI: https://doi.org/10.1155/2014/827965.

Kase, A., Correa, T., Luna, C., Sobsey, D. (2008). Isolation, detection and characterization of swine hepatitis E virus from herds in Costa Rica. International Journal of Environmental Health and Research, 18(3), 165-176. DOI: https://doi.org/10.1080/09603120701498311.

Kopper, G., Calderón, G., Schneider, S., Domínguez, W., Gutiérrez, G., Rosell, C. & Mejía, D. (2009). Enfermedades transmitidas por alimentos y su impacto socioeconómico. Informe de la Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación, 6, 1-194.

Kelly, A., Osburn, B. & Salman, M. (2014). Veterinary medicine's increasing role in global health. The Lancet Global Health, 2(7), e379-e380.

https://doi.org/10.1016/S2214-109X(14)70255-4

Lake, I. & Barker, G. (2018). Climate change, foodborne pathogens, and illness in higher-income countries. Current Environmental Health Reports, 5(1), 187-196. DOI: https://doi.org/10.1007/s40572-018-0189-9

Landford, J. & Nunn, M. (2012). Good governance in 'One Health' approaches. Revue Scientifique et Technique de l'OIE, 31(2), 561-575. DOI: http://dx.doi.org/10.20506/rst.31.2.2133.

Lazo, S. (2018). Determinación a perfiles de sensibilidad a antibióticos en bacterias del género Campylobacter spp., aisladas en pollo de engorde en tres puntos de la cadena avícola de Costa Rica. [Tesis de licenciatura, Universidad Nacional de Costa Rica]. https://repositorio.una.ac.cr/handle/11056/17223.

Lee, B. (2017). Foodborne Disease and the Need for Greater Foodborne Disease Surveillance in the Caribbean. Veterinary Sciences, 4(3), 40. DOI: https://doi.org/10.3390/vetsci4030040.

https://doi.org/10.3390/vetsci4030040

Leong, W., Anton, A., Rodrigues, F. & Lie, W. (2016). Gene expression in the biosynthesis of paralytic shellfish poisoning (PSP) toxins in dinoflagellates: A mini review. Transactions on Science and Technology, 3(2), 374-381.

Lombardo, A., Boselli, C., Amatiste, S., Ninci, S., Frazzoli, C., Dragone, R., De Rossi, A., Grasso, G., Mantovani, A. & Brajon, G. (2017). From invention to innovation: risk analysis to integrate One Health technology in the dairy farm. Frontiers in Public Health, 5, 302. DOI: https://doi.org/10.3389/fpubh.2017.00302.

López, J. (2017). Inspección veterinaria en planta de proceso de bovinos. [Tesis de licenciatura, Universidad Nacional de Costa Rica]. https://repositorio.una.ac.cr/handle/11056/14414.

MacRitchie, A., Hunter, J. & Strachan, C. (2014). Consumer acceptability of interventions to reduce Campylobacter in the poultry food chain. Food Control, 35, 260-266. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.06.005.

Madrigal, P., López, C., Arias, L., Salas, P. & Chaves, C. (2013). Estudio bacteriológico de sushi preparado y comercializado en San José, Costa Rica. Revista Costarricense de Salud Pública, 22(1), 51-55.

Mahmoudi, R. & Mardani, K. (2015). Histamines and foods: a review on importance, detection and controlling in foods. Malaysian Journal of Science, 34(1), 103-107. DOI: https://doi.org/10.22452/mjs.vol34no1.11.

Manterola, C., Rojas, C., Totomoch-Serra, A., García-Méndez, N., & Riffo-Campos, L. (2020). Genotipos de Echinococcus granulosus en hidatidosis humana alrededor del mundo. Revisión sistemática. Revista Chilena de Infectología, 37(5), 541-549. http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182020000500541.

Marín, C., Fonseca, C., Arias, S., Villegas, I., García, A. & Ishihara, H. (2009). Carga bacteriana de los peces Cynoscion squamipinnis (Perciformes: Scianidae) y Lutjanus gutattus (Perciformes: Lutjanidae) en la cadena de comercialización, Costa Rica. Revista de Biología Tropical, 57(1-2), 45-52.

https://doi.org/10.15517/rbt.v57i1-2.11289

Martínez, M. & Herrera, ML. (1997). Aislamiento de Escherichia coli O157: H7 a partir de heces de niños con síndrome urémico hemolítico. Revista Médica del Hospital Nacional de Niños Dr. Carlos Sáenz Herrera, 32(1-2), 5-8.

Mashouf, Y., Hosseini, M., Mousavi, M. & Arabestani, R. (2015). Prevalence of enterotoxin genes and antibacterial susceptibility pattern of Staphylococcus aureus strains isolated from animal originated foods in West of Iran. Oman Medical Journal, 30(4): 283-290. https://doi.org/10.5001/omj.2015.56

Mata, L., Abarca, G., Marranghello, L. & Víquez, R. (1990). Intoxicación paralítica por mariscos (IPM) por Spondylus calcifer contaminado con Pirodinium bahamense, Costa Rica, 1989-1990. Revista de Biología Tropical, 38(1), 129-136.

Molina, A., Chavarría, G., Alfaro-Cascante, M., Leiva, A. & Granados-Chinchilla, F. (2019). Mycotoxins at the start of the food chain in Costa Rica: analysis of six Fusarium toxins and ochratoxin: A between 2013 and 2017 in animal feed and aflatoxin M1 in dairy products. Toxins, 11(6), 312. DOI: https://doi.org/10.3390/toxins11060312.

Monge, R. & Arias, M. (1991). Calidad microbiológica de alimentos vendidos en las fiestas populares. Revista Costarricense de Ciencias Médicas, 12(1,2): 17-24.

Morabito, S., Silvestro, S. & Faggio, C. (2017). How the marine biotoxins affect human health. Natural Product Research, 32(6), 621-631. DOI: https://doi.org/10.1080/14786419.2017.1329734.

Morales, G., Blanco, L., Arias, M. & Chaves, C. (2004). Evaluación de la calidad bacteriológica de tilapia fresca (Oreochromis niloticus) proveniente de la Zona Norte de Costa Rica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 54(4), 433-437.

Nayak, R., & Waterson, P. (2019). Global food safety as a complex adaptive system: Key concepts and future prospects. Trends in Food Science & Technology, 91, 409-425. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.07.040.

Odeyemi, A. & Sani, A. (2016). Antibiotic resistance and burden of foodborne diseases in developing countries. Future Science, 2(4), FSO139. https://doi.org/10.4155/fsoa-2016-0023

Odeyemi, A. (2016). Public health implications of microbial food safety and foodborne diseases in developing countries. Food and Nutrition Research, 60, 29819. DOI: 10.3402/fnr.v60.29819.

https://doi.org/10.3402/fnr.v60.29819

Olaya-Galán, N., Corredor-Figueroa, P., Guzmán-Garzón, C., Ríos-Hernandez, S., Salas-Cardenas, P., Patarroyo, A. & Gutierrez, F. (2017). Bovine leukaemia virus DNA in fresh milk and raw beef for human consumption. Epidemiology & Infection, 145(15), 3125-3130. DOI: https://doi.org/10.1017/S0950268817002229.

Ortíz-Soto, M. & Orengo-Serra, K. (2019). Factors considered from industry retailers and wholesalers in purchase intent for foreign products. Journal of Food Products Marketing, 25(5), 581-603. DOI: 10.1080/10454446.2019.1599309.

Peck, W. & van Vliet, H. (2016). Impact of Clostridium botulinum genomic diversity on food safety. Current Opinion in Food Science, 10, 52-59. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2016.09.006.

Peña, M. & Nava, E. (2016). Sistema eco-amigable para procesos de sanidad alimentaria en industria de embutidos en México. Agronomía Colombiana, 34(Supl 1), S549-S552.

Pereira-Zamora, M. & Wong-González, E. (2008). Sobrevivencia de Vibrio mimicus en la clara y en la yema del huevo de tortuga lora (Lepidochelys olivacea). Agronomía Mesoamericana, 19(2), 261-266.https://doi.org/10.15517/am.v19i2.5008

Pérez, E. (2015). Comparación del perfil toxigénico y presencia de mecA en aislamientos de Staphylococcus aureus provenientes de quesos y ambientes hospitalarios. [Tesis de licenciatura, Universidad de Costa Rica]. http://www.kerwa.ucr.ac.cr/handle/10669/30223.

Pouokam, B., Foudjo, U., Samuel, C., Yamgai, F., Silapeux, K., Sando, T., Fankam, G. & Frazzoli, C. (2017). Contaminants in Foods of Animal Origin in Cameroon: A One Health Vision for Risk Management "from Farm to Fork". Frontiers in Public Health, 5, 197, doi: 10.3389/fpubh.2017.00197. https://doi.org/10.3389/fpubh.2017.00197.

Pulido-Murillo, A., Furtado, V., Melo, L., Rabelo, M. & Pinto, A. (2018). Fishborne Zoonotic Trematodes Transmitted by Melanoides tuberculata Snails, Peru. Emerging Infectious Diseases, 24(3), 606-608. DOI: 10.3201/eid2403.172056.

Quesada-Gómez, C., Mulvey, R., Vargas, P., del Mar Gamboa-Coronado, M., Rodríguez, C. & Rodríguez-Cavillini, E. (2013). Isolation of a toxigenic and clinical genotype of Clostridium difficile in retail meats in Costa Rica. Journal of Food Protection, 76(2), 348-351. DOI: https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-12-169.

Reardon, T. & Timmer, C. (2014). Five inter-linked transformations in the Asian agrifood economy: Food security implications. Global Food Security, 3(2), 108-117. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2014.02.001.

Reuben, A., Treminio, H., Arias, L. & Chaves, C. (2003). Presence of Escherichia coli O157: H7, Listeria monocytogenes and Salmonella spp. in food from animal origin in Costa Rica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 53(4), 389-392.

Reyes-Lizano, L., Chinchilla-Carmona, M., Guerrero-Bermúdez, O., Arias-Echandi, L. & Castro-Castillo, A. (2001). Trasmisión de Toxoplasma gondii en Costa Rica: Un concepto actualizado. Acta Médica Costarricense, 43(1), 36-38.

https://doi.org/10.51481/amc.v43i1.48

Ribeiro, S., van de Burgwal, H. & Regeer, J. (2019). Overcoming challenges for designing and implementing the One Health approach: A systematic review of the literature. One Health, 7, 100085. https://doi.org/10.1016/j.onehlt.2019.100085.

Rodríguez, E. & Antillón, F. (1989). Aeromonas spp. y Plesiomonas shigelloides en bivalvos, cieno y aguas del Golfo de Nicoya, Costa Rica. Revista de Biologia Tropical, 37(1), 69-73.

Rodríguez, J., Vargas, A. & Herrera, L. (2000). Diarrea por Yersinia enterocolítica: Reporte de un caso. Revista Médica del Hospital Nacional de Niños Dr. Carlos Sáenz Herrera, 35(1-2), 79-82.

Rodríguez, F., Valverde, M., Zavaleta, E., Chaverri, J. (2008). Valoración de la prescripción de antibióticos en pacientes internados en la Unidad de Cuidados Intensivos de un Hospital Privado en Costa Rica diagnosticados con neumonía. Revista Médica de la Universidad de Costa Rica, 2(2), 1-12.

https://doi.org/10.15517/rmu.v2i2.7847

Rodríguez-Ortíz, B., García-Prieto L. & Pérez-Ponce de León, G. (2004). Checklist of the helminth parasites of vertebrates in Costa Rica. Revista de Biología Tropical, 52(2), 313-354.

https://doi.org/10.15517/rbt.v52i2.15249

Rojas, X., Rojas, Y., Soto, L., Delgado, B. & Hernández, F. (1996). Campylobacter sp. en pollos para consumo humano. Revista Costarricense de Ciencias Médicas, 17(1), 34-39.

Rojas, J., Rodríguez-Rodríguez, E., Pérez, C., Chaves, C. & Arias, L. (2014). Presencia de los genes de toxigenicidad nheA, nheBy nheC en cepas de Bacillus cereus aisladas de leches deshidratadas en Costa Rica. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 64(3), 192-197.

Romero, J., Dávila, G., Beita, G. & Dolz, G. (2015). Relación entre el estado serológico a leucosis bovina enzoótica y parámetros reproductivos en hatos lecheros especializados de Costa Rica. Agronomía Costarricense, 39(2), 7-18.

https://doi.org/10.15517/rac.v39i2.21767

Salas-Vargas, V., Boza-Cordero, R., Bustamante-García, W., García-Santamaría, F. & Barrantes-Valverde, E. (2004). Prevalencia e identificación genotípica de Enterococos Vancomicina resistentes en pacientes en un medio hospitalario. Acta Médica Costarricense, 46(1), 19-26. https://doi.org/10.51481/amc.v46i1.130

Serrano-Martínez, E., Quispe M., Hinostroza, E. & Plasencia, L. (2017). Detección de parásitos en peces marinos destinados al consumo humano en Lima metropolitana. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 28(1), 160-168. https://doi.org/10.15381/rivep.v28i1.12935

Solano-Barquero, A. & León-Alán, D. (2018). Parasitosis debidas a helmintos intestinales: una actualización sobre su abordaje y tratamiento farmacológico en Costa Rica. Revista del Colegio de Microbiólogos y Químicos Clínicos de Costa Rica, 24(1), 10-28.

Suarez-Isla, A. (2014). Saxitoxin and other paralytic toxins: toxicological profile. Marine and Freshwater Toxins: Marine and Freshwater. Toxins, 1-16. DOI 10.1007/978-94-007-6650-1_25-1.

Tavares, B., Souza, A., Dulac, F., Moreira, M., Dominguez, L., Gonzalez, L., Cerecer, N. & Timm, D. (2017). Contamination sources of Yersinia enterocolitica during milk production. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 69(2), 483-490. http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-8423.

Thitaram, N., Frank, F., Siragusa, R., Bailey, S., Dargatz, A., Lombard, E., Haley, E., Lyon, A. & Fedorka-Cray, J. (2016). Antimicrobial susceptibility of Clostridium difficile isolated from food animals on farms. International Journal of Food Microbiology, 227, 1-5. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.03.017.

Tijerino, A., Bolaños, M., Acuña, T., Vargas, L. & Chacón, C. (2016). Emergencia de β-lactamasa AmpC plasmídica del grupo CMY-2 en Shigella sonnei y Salmonella spp., en Costa Rica, 2003-2015. Revista Panamericana de Salud Pública, 40(1), 70-75.

Turner, D., Higgins, C., Davidson, K., Veszelovszki, A., Payne, D., Hungerford, J. & Higman, W. (2015). Potential threats posed by new or emerging marine biotoxins in UK waters and examination of detection methodology used in their control: brevetoxins. Marine Drugs, 13(3), 1224-1254. DOI: https://doi.org/10.3390/md13031224.

Ulate, E., Rojas, G., Hernández-Chea, R., Jiménez-Rocha, A. & Dolz, G. (2015). Diagnosis of human paragomiasis in Costa Rica using intradermal test and inmunoblot. Journal of Harmonized Research in Medical and Health Sciences, 2(3), 122-131.

Uyttendaele, M., De Boeck, E. & Jacxsens, L. (2016). Challenges in food safety as part of food security: lessons learnt on food safety in a globalized world. Procedia Food Science, 6, 16-22. https://doi.org/10.1016/j.profoo.2016.02.003.

Uzal, A., Freedman, C., Shrestha, A., Theoret, R., Garcia, J., Awad, M., Adams, V., Moore, R., Rood, J. & McClane, A. (2014). Towards an understanding of the role of Clostridium perfringens toxins in human and animal disease. Future Microbiology, 9(3), 361-377. DOI: 10.2217/fmb.13.168.

Van Asselt, D., Van der Fels‐Klerx, J., Marvin, H., Van Bokhorst‐van de Veen, H. & Groot, N. (2017). Overview of food safety hazards in the European dairy supply chain. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 16(1), 59-75. DOI: https://doi.org/10.1111/1541-4337.12245.

Varela, Z., Lavalle, L. & Alvarado, D. (2016). Bacterias causantes de enfermedades transmitidas por alimentos: una mirada en Colombia. Revista de Salud Uninorte, 32(1), 105-122. https://doi.org/10.14482/sun.32.1.8598

Varela-Villalobos, R., Rojas-Granados, J., Valerio-Campos, I., & Chinchilla-Carmona, M. (2013). Estado actual de la trasmisión de la toxoplasmosis por productos cárnicos en Costa Rica. Acta Médica Costarricense, 55(2), 82-86.

Vetter, J. (2009). A biological hazard of our age: bracken fern [Pteridium aquilinum (l.) kuhn] - a review. Acta Veterinaria Hungarica, 57(1), 183-196. http://dx.doi.org/10.1556/AVet.57.2009.1.18.

Villagra-Blanco, R., Esquivel-Suárez, A., Wagner, H., Romero-Zúñiga, J., Taubert, A., Wehrend, A. & Dolz, G. (2018). Seroprevalence and factors associated with Toxoplasma gondii, Neospora caninum and Coxiella burnetii infections in dairy goat flocks from Costa Rica. Veterinary Parasitology: Regional Studies and Reports, 14, 79-84. https://doi.org/10.1016/j.vprsr.2018.09.006.

Villalobos, G., Jaramillo, F., Ulate, C. & Echandi, L. (2013). Isolation and identification of zoonotic species of genus Arcobacter from chicken viscera obtained from retail distributors of the metropolitan area of San José, Costa Rica. Journal of Food Protection, 76(5), 879-882. https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-12-400.

Visciano, P., Schirone, M., Berti, M., Milandri, A., Tofalo, R. & Suzzi, G. (2016). Marine biotoxins: occurrence, toxicity, regulatory limits and reference methods. Frontiers in Microbiology, 7:1051. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.01051.

Wall, P. (2014). One Health and the food chain: maintaining safety in a globalised industry. Veterinary Record, 174(8), 189-192. https://doi.org/10.1136/vr.g1512.

Xiao, Y. & Watson, M. (2019). Guidance on conducting a systematic literature review. Journal of Planning Education and Research, 39(1), 93-112. https://doi.org/10.1177/0739456X17723971.

Ximenes, F., Gonçalves, B., Miyahira, C., Pinto, A., Melo, L. & Santos, B. (2017). Centrocestus formosanus (Trematoda: Heterophyidae) in Melanoides tuberculata (Gastropoda: Thiaridae) from Vila do Abraão, Ilha Grande, Rio de Janeiro, Brazil. Brazilian Journal of Biology, 77(2), 318-322. http://dx.doi.org/10.1590/1519-6984.13615.

Zumbado-Gutiérrez, L., Arévalo-Madrigal, A., Donado-Godoy, M. & Romero-Zúñiga, J. (2014). Diagnóstico molecular de Campylobacter en la cadena avícola destinada para consumo humano en Costa Rica. Agronomía Mesoamericana, 25(2), 357-363. https://doi.org/10.15517/am.v25i2.15443

Zumbado-Gutiérrez, L., Romero, J., Barquero-Calvo, E., Gómes, J., Mora, M., Morovati, V. & Arias, L. (2019). Frecuency and species of Campylobacter spp., in broiler at three levels of the poultry production chain of Costa Rica. International Journal of Current Research, 11(2), 1085-1089. https://doi.org/10.24941/ijcr.34091.02.2019.

Published

2021-10-29

How to Cite

Cartín Rojas, A. ., & Pascual Barrera, A. . (2021). Food of animal origin and Foodborne Diseases in Costa Rica: 2015-2020. UNED Research Journal, 13(2), e3587. https://doi.org/10.22458/urj.v13i2.3587

Issue

Section

Articles
Loading...